*met toestemming gekopieerd, eigen vertaling.

Partly written by: Sr. Eduardo Loredo Muller

Translated into English by: Angel Sophia Nogga

 

 

Hoeveel kost een kitten en waarom?

Ik zal het je uitleggen, ja aan jou, het persoon die mij mailde en alleen vroeg om de prijs. Het persoon die verrast reageert na het horen of lezen van de prijs en zegt: 'ergens anders kan ik een kitten veel goedkoper halen'. Maar ook richt ik me tot het persoon die zegt: "ik ben niet geïnteresseerd in stambomen of papieren, ik wil gewoon een huisdier".  

Geen enkele kat is 'gewoon maar' een huisdier.

Achter iedere raskat zit een Fokker. Ik gebruik de hoofdletter F om de gerespecteerde fokker te onderscheiden van de broodfokker. Een serieuze Fokker fokt geen kittens zonder stambomen. Hoewel het papierwerk het ras niet beschermd. Stambomen zijn papieren bewijs van de voorouders, de bloedlijnen, en geeft iemand een richtlijn om de lijnen op gezondheid na te pluizen. Als je zegt niet in stambomen geïnteresseerd te zijn, zeg je eigenlijk dat je niet geïnteresseerd bent in de gezondheid en gewoon voordelig een kitten te willen. Als je een kitten aanschaft bij een geregistreerde Fokker weet je dat die zich verantwoordelijk acht over de gezondheid van de kitten.

Deze Fokker slaat een vakantie over, zal slaap te kort hebben, het huis is het grootste gedeelte ingericht op de katten. De gepassioneerde Fokker die zielsveel van het ras houdt gooit zijn hele ziel en zaligheid in deze levensvisie, niet alleen voor de verhuisde kittens maar ook de nieuwe dienaren want die horen nu ook bij de familie. Een Fokker blijft zich altijd zorgen maken over het wel en wee van de kittens en wanneer nodig neemt die ze ook terug. Zonder aarzeling.

De Fokker doet alles in voor en tegenspoed zeker ten tijde van een geboorte. Dat is waar het in het leven om draait: alles tussen geboorte en overlijden in. Hier draait het om in het leven.

De Fokker laat zijn katten testen, laat echo's en foto's maken, laat spoed operaties uitvoeren, zorgt voor de vaccinaties, chips, ontworming, stambomen, zindelijkheid training en laat de kittens keuren door de dierenarts. 

Als laatste maar niet geheel onbelangrijk, een Fokker kiest de gelukkige familie waar de kitten mag gaan wonen. Ja, je leest het goed. Een Fokker bepaald aan wie hij/zij verkoopt en weet je waarom? Omdat de Fokker geen winst maakt, er is namelijk geen enkele compensatie dat gelijk staat aan de inzet en investeringen die de Fokker heeft gemaakt. En daarom kiest de Fokker de nieuwe dienaren want het is voor het leven en het moet kloppen. Dat betekend dat je ook eens nee zegt als Fokker want die weet welke geschikt is voor een voortzetting in lijn of geschikt is als huisgenoot of welk karakter past bij welke dienaar of welke karakters het beste samen passen.

Je vraagt je nu toch nog af waarom? Omdat het fokken niet te licht gezien moet worden, het is een enorme verantwoordelijkheid. Het is een levenshouding, een levensstijl, waar niet iedereen geschikt voor is. Je bent als Fokker toegewijd en zult je moeten kunnen opofferen en offers kunnen brengen. 

Omdat een kat nooit 'zomaar' een huisdier is.

Het is ook het nalatenschap van een Fokker, de kinderen hun beste vriend, hun grote beschermer, therapie voor de mens, een gezinslid, iemands hele wereld.

***

Is het nu zo belangrijk om dit stuk tekst op de website te hebben? Wij denken van wel. Verantwoordelijke Fokkers en het hebben van meerdere katten in je eigen leefomgeving en zo toegewijd zijn dat je er 7 dagen in de week, 365 dagen in het jaar je hele leven op ingericht hebt, ja, dat is een toewijding en liefde die niet iedereen zal begrijpen. Maar daardoor kun jij wel je grote liefde misschien in je armen en in je huis hebben.  Graag gedaan.