De ene Noorse boskat vacht heeft meer aandacht nodig dan de andere. Ook in welke leeftijdsfase ze zitten kan het verschil uitmaken. Maar er zijn sowieso de geijkte punten van klitvorming: achter de oren, in de oksels/liezen, heup, hals, broekje en staart aanzet.

Hoe de vacht te verzorgen leggen we graag uit en zullen dat dan ook demonstreren zodat je als nieuwe dienaren weet hoe het te doen.

We hebben zelf een trimtafel, dat is best wenselijk met een grotere groep. Zo weten ze ook dat als ze daarop staan, zitten of liggen wat er van ze verwacht wordt. Plus dat wij alle spullen daar stand-by hebben.

Op diverse plekken in huis, en in het katerverblijf, hebben we nog extra kammen liggen zodat we direct een knoop eruit kunnen halen. De meeste knopen 'pluizen' we uit maar best handig als het kammetje onder hand bereik is.

Van kitten af aan raken ze bij ons gewend met de aanraking van handen en kammetjes. Ook het checken van ogen, oren, gebit, pootjes...noem maar op, het gebeurt al van jongs af aan.

Maar het aller belangrijkste haast: wij wassen onze bengels niet! Daar gaat de goede vachtstructuur van weg. Het zijn lekkere ruige katten die hun vacht opbouw nodig hebben.

(En even een heel strenge reminder: houd de Furminator weg bij de Noorse Boskat, en menig hond!)

 

De basis artikelen voor het onderhouden van de Noorse boskat vacht: