Gezond van binnen en buiten!

De juiste keuze!

 

Als je kiest voor rauwe vleesvoeding, en waarom niet want je wilt toch het beste voor je lieve bengel, kies je voor voeding die past bij het vertering systeem van een carnivoor. Katten zijn duidelijk een carnivoor en hebben minder tot geen behoefte aan plantaardig voedsel. Alle dieren hebben, net als de mens, voedsel nodig als brandstof voor het energieverbruik en voor de opbouw en instandhouding van het lichaam.

Katten zijn van oorsprong woestijn- en savannedieren. Ze drinken van nature weinig maar halen het benodigde vocht uit hun prooi. In brokken zit te weinig vocht en daarom hebben veel katten last van blaasgruis- en nierproblemen. Ook de grote hoeveelheden granen die in brok/blikvoeders zitten zijn alleen maar belastend voor het kattenlichaam.
De makkelijke en betere keuze is dan ook voornamelijk rauw vlees. Het bevat veel enzymen en voedingstoffen in de oorspronkelijke, gemakkelijk opneembare vorm. En de juiste gehalte aan het aminozuur taurine. Taurine is een essentieel aminozuur en katten kunnen dit aminozuur zelf niet aanmaken en moeten de juiste hoeveelheid dan ook via de voeding binnen krijgen.


Rauw vlees heeft ten opzichte van verhitte voeding zoals blikvoer en brokken meerdere voordelen, want:

-er zitten de goede (juiste) bacteriën in voor een gezonde en optimaal werkende darmflora en daardoor een beter afweersysteem.

-het zorgt voor minder afvalstoffen in het lichaam en belast daardoor de organen minder: ook minder ontlasting want minder afvalstoffen.

-de voedingsstoffen zijn (grotendeels) bewaard doordat het niet verhit wordt en zitten daardoor in natuurlijke vorm en natuurlijke verhoudingen in de voeding. Door invriezen gaan er ook voedingsstoffen verloren, maar in veel mindere mate.

-er zitten bioactieve stoffen in verse rauwe vleesvoeding, die niet of heel weinig in verhitte voeding zitten. Bijvoorbeeld taurine en carnitine.

 

De voordelen van kvv/barf voeren voor blije en gezonde dieren:

Dat het beter is om vers en rauw te voeren mag nu al wel iets duidelijker zijn en het  verschilt per dier wat de resultaten zijn. Veelgehoorde verschillen tussen het voeren van alleen brok/blik en vers vlees zijn:

-betere gezondheid als er eerst kwalen waren zoals last van de anaalklieren, oorontstekingen, blaasgruis en jeuk

-een zachte, glanzende vacht

-sterke botten en spieren

-schone tanden, minder tandsteen, gezond tandvlees

-en vooral voor goed werkende darmen en dus weinig ontlasting.

-actiever, blij, natuurlijk instinct waarborgend

 

Het voedsel moet bestaan uit de juiste enzymen en voedingsstoffen, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Omdat een kat niet alleen alle eerder genoemde bestanddelen naar binnen moet krijgen, maar ook nog in de juiste verhouding, is het zelf samenstellen van de maaltijd voor een leek een ingewikkelde en riskante onderneming. De kat krijgt al snel een overschot van het een en een tekort aan het ander. Kies goede merken zoals Barfmenu, Bandit, Tammenga, Cat's Nature en maak daar een mooi menu van in afwisseling met kuikens, vis, garnalen etc. Bij een complete kattenvoeding voeg je geen extra vitaminen of mineralen toe, hiermee verandert dan de samenstelling van het voer.

Voor extra schone tanden en instinct behoefte geven wij bijv. eendagskuikens, kippennek, vleugeltjes en nog zelf kleiner te maken stukken vlees zoals hart, rundvlees, kalkoen, kip, kippenlevertjes, muizen kunnen ook heel goed. Nogmaals: rauw.

Doordat verhitte voeding voor veel afvalstoffen zorgt, worden de afvalstoffen op verschillende andere manieren uitgescheiden, bijvoorbeeld via de interne organen, via de vacht (doffe vacht, jeuk, stank), via de darmen (veel ontlasting, winderig), via de oren (oorontsteking). Daarnaast is de ontlasting op verhit voer te zacht om de anaalklieren uit te drukken, maar een goede vers vlees drol zorgt er vanzelf voor dat de anaalklieren leeggedrukt worden (functie van de anaalklieren is om een geurtje mee te geven aan een drol, zodat anderen die de drol ruiken weten van wie die is). Als de ontlasting te zacht is, lukt dit niet, en blijft de geurstof in de anaalklieren zitten. Bij katers is blaasgruis vaak een groot probleem. Katten op zich drinken weinig en bij brokken moet wel voldoende water gedronken worden. Natvoer zoals zakjes en blikjes hebben vooral veel extra en onnodige ingrediënten erin om het lekker te maken met een sausje bijv. Maar ook zit er vaak veel suiker en zout in. Hoe eenvoudig is het nu om het water, vocht, op zijn oorspronkelijke manier tot zich te laten nemen? Vers vlees! En maak de drinkbronnen extra leuk met zuurstofplantjes en waterfonteinen.

Nu hoor ik je denken: ‘dat en dat merk heeft droogvoer en natvoer voor elke behoefte en kwaal’…. Nou, dat is een heel slim verdienmodel. Men zou toch niet meer verdienen als de meeste dieren gezonder zouden zijn? Ze zouden toch aan goede gezondheid (pro) moeten werken i.p.v. problemen (anti) proberen op te lossen? Het is zo toch veel gemakkelijker want de eigenaren willen het makkelijk hebben? Misschien is het wel veel beter om de theorie nog groter te maken en te zeggen dat bij het houden van een dier de omgeving en het eten moet zijn naar de behoefte? Wedden dat als de norm voor het houden en zorgen voor (huis-) dieren wordt aangepast de asiels minder vol zouden zitten of zelfs amper bestaan want men gaat veel beter overwogen een dier aan?

Begin bij jezelf in het voordeel van je harige huisgenoot en ga omdenken:

Wat er goed in gaat zorgt voor goede resultaten!