(Klik via het pijltje op de naam van de desbetreffende showende bengel voor eigen informatie.)

 

Op deze pagina leuke informatie en foto's

 

Op deze start pagina over show resultaten, diverse foto's en anekdotes aangezien we zo ontzettend veel foto's hebben die gemaakt zijn op shows. Met deze foto's willen we ook een beetje laten zien hoe het 'achter de schermen' is.  

 

 

9-10-2022, Mundikat te Gorredijk. Soms moet je handig inschrijven. Vaak is er geen best in varieteit bij gebrek aan voldoende deelnemers in de desbetreffende categorie. Dus wat doe je dan? Neem je de 3 benodigde gewoon zelf mee! Dag 1 was het snel bepaald: Lily won. Dag 2 wilde de keurmeester ze alle 3 op een rijtje. Gelukkig was op dat moment net mentor Ruud aanwezig en samen met steward Ilse konden we het regelen. Dit keer won Balthasar.

 

De dag voor een show zetten we alles al klaar in huis. Voor ons zelf om de volgende nacht/ochtend snel op pad te kunnen maar ook om de bengels er weer even aan te laten wennen en de geur afgeven op de spullen voor het vertrouwde gevoel op show zelf. Inmiddels hebben we niet veel voorbereidingstijd nodig maar lopen alles dan ook nog even rustig bij langs. Zijn wij rustig, zijn de bengels het vaak ook. De bengels behoeven ook niet veel voorbereiding. Een Noor behoor je niet te wassen. De puntjes op de i zetten we op de show zelf zodat ze netjes voor de dag komen.

 

Ook voor jezelf maar ook voor publiek is het leuk als je iets qua aankleding van de kooi of sturdi doet. Ziet het er net even wat gezelliger uit. Grote foto's van de meegebrachte katten is ook wel leuk want ze liggen vaak lekker uit te slapen en dan ziet een bezoeker niet wat je nu eigenlijk hebt meegenomen.

 

Onderstaande foto's als voorbeeld hoe de opzet van de showhal kan zijn. Hilversum 2024: 

 

Leifr is inmiddels ook aardig gewend op show. Hij begint het voordeel van zo'n dag wel in te zien met al de extra aandacht. Het presenteren in showhouding vind hij nog wel eens spannend maar het went steeds beter, hoe meer zelfvertrouwen, hoe minder hij zich aantrekt van de andere mensen en katten. Staat hij op de keurtafel begint de Leifr-show: aandacht, joepie.

 

Heb je een rode deugniet bij je zoals Gideon dan weet je dat er altijd wel iets gaat gebeuren. Van binnen een seconde gesloopte  bloemstukken bij de foto tafel, papierwerk vernietigen op de keurtafel, slangenmens/kat spelen waardoor vrouwtje al haar wekelijkse gym oefeningen heeft gehad in 5 minuten tot aan het loeren op jatten van haar accessoires. Op onderstaande foto ligt hij lekker maar dat was nadat hij de andere borstels op de grond had gegooid en had ontdekt dat er een spijl mistte van de kooi waardoor deze Houdini makkelijk weg kon, maar niet heus want hij zat al bijna klem. Alle noodoplossingen ten spijt want Gideon heeft er dan ook lol in, hadden ze de kooi maar vervangen en konden wij hem weer met een gerust hart veilig in een kooi zetten. Thuis of op show, het is nooit saai met Gideon.

 

We hebben nog maar een paar shows met Floortje gedaan maar die waren al wel succesvol. Ze past zich goed aan. In de sturdi vindt ze lekker bijslapen en duurt het wachten tot je aan de beurt iets te lang, nou, dan gaan we zitten. Floortje vindt het wel best. 

 

Lillebil, Lily, is ook een paar keer mee geweest naar show, met succes. We moesten goed opletten dat de keurmeesters haar niet plat zouden knuffelen, ze wondt ze zonder moeite om haar pootje. Lillebil vindt het ook altijd wel prima op show. Toen we nog van die slappere mandjes voor ze mee hadden voor in de kooien ging zij geregeld onder 1 liggen en dan met haar koppie op de rand van het 2e mandje. Ze strekte eind van de showdag zich dan ook altijd uit zo van he lekker bijgeslapen, hahaha.

 

Ivy heeft ook aardig wat shows al gedaan en menig keer was ze groot favoriet van de keurmeester. Ivy zou iets meer kin mogen hebben maar dat is dan vaak ook het weinige aan opmerkingen die we krijgen. Heerlijk dat er keurmeesters zijn die verstand van de echte Noor, NFO, hebben. Ivy is al meerdere keren tijdens het presenteren extra benoemd om hoe een Noor er uit behoort te zien: koppie, vacht, bouw. Onderstaande foto's zijn zowel Fife en non-Fife.

 

Lindis en Ivy zijn een aantal shows samen mee geweest. We proberen de combi voor de dag zo te maken dat diegenen die in huis veel met elkaar optrekken elkaar ter vermaak ook op show hebben. Lindis heeft een kleur determinatie gehad om te bepalen of ze wel of geen zilver heeft (ze is een blauwe tortie). De keurmeesters toen hebben bepaald van niet, mede ook omdat haar vader op kleurcode blauw staat. Maar de meningen zijn er over verdeeld aangezien mede fokkers van mening zijn dat haar vader een blauwe smoke is. Lindis had er veel lol in, een echt showpaardje. Maar toen was er een keurmeester die er plezier in leek te hebben om haar mening over de 2.0 Noor te verkondigen (de enige juiste want auto's verbeteren ze ook...), ze vond dat ik haar had moeten wassen (de Noor sowieso volgens haar...Ongelofelijk, een Noorse boskat was je niet). Al met al werd het op die bewuste show een vervelende sfeer tussen de keurmeester en mijzelf en dat pikte Lindis ook op. Kortom: een geëmotioneerde Lindis die volledig dichtklapte. En met een voldaan gezicht gaf de keurmeester haar punt niet en leek er zichtbaar genoegen in te hebben. 90% van de exposanten heeft in de loop van de jaren aangegeven dat we niet meer komen als die keurmeester er ook is. Dat heeft de vereniging gemerkt toen een opkomst idioot laag was wat NFO betreft. De keurmeester hebben we niet weer gezien. We willen een eerlijke beoordeling, geen vriendjes politiek en een gezellige dag voor ons en onze dieren. Lindis hebben we sinds toen op een show stop gezet, daarna heeft ze haar eerste nestje gehad. De komende jaren zal ze weer mee gaan. Vol vertrouwen.

 

Op de onderstaande foto's zijn Balthasar en Ivy ons verblijf voor de nacht aan het eigen maken. Dat was in Hanut, België, toen we voor een buitenlandse Fife punt naar de show in Tienen gingen. Natuurlijk is het ook een beetje spannend voor ze, het is dan ook al een lange reis voor ze geweest. Eigen spulletjes mee en we nemen dan ook ruim de tijd met ze op zo'n avond.

 

Balthasar is al vaak mee geweest naar een show en van hem hebben we dan ook heel veel foto's, hahaha... Onderstaande foto's zijn zowel Fife als non-Fife. Zolang hij zijn aandacht maar krijgt, van ons, de keurmeester en stewards, bezoek wat langs komt bij een show...Balthasar blijft even lief en vocaal als altijd. Aangezien hij een best gewicht heeft en er niet altijd een bankje of stoel beschikbaar is om hem op te zetten, nemen we inmiddels een klein krukje mee. Des te rustiger en minder warm voor ze tijdens het wachten op wanneer ze gepresenteerd mogen worden.

 

Bij de show in Tienen, België, waren Balthasar en Ivy iets minder in hun element. Meerdere katten hadden daar last van en dat kan met de sfeer, geur, geluid, te krappe carré waardoor er teveel reuring is, etc. te maken hebben en wat voor ons niet altijd waarneembaar is. Hoe goed we het ook voor ze proberen te doen met een beschut plekje, veel aandacht, extra traktaties. Dit was voor ons wel de druppel: toen hebben we de knoop doorgehakt om een Sturdi aan te schaffen. Een eigen omgeving, veel ruimte, eigen geuren en dus vertrouwd, en niet meer afhankelijk zijn van kooien met wel of niet een fijne afmeting, het geluid van het metaal maar ook de risico's dat een buurkat iets overdraagt of de rust verstoord. En sindsdien hebben we uitgeslapen katten weer mee naar huis.

 

Het lijkt haast op een promo voor Sturdi maar we hebben hier geen winst in behalve dat we willen laten zien wat het voor winst is voor onze bengels. Ik zeg nu niet dat een kooi per definitie slecht is maar wij wilden het anders. De bengels weten heus wel wat leukers te doen dan met ons naar een show te gaan maar we moeten allemaal wel es iets doen wat we iets minder leuk vinden en bij ons in huis en in de cattery heeft ieder zo zijn taak. Maar het is aan ons om het dan wel zo leuk mogelijk te maken. Hoe hard dat Balthasar ook 'zeurt', zo heerlijk vind hij de extra aandacht.  Zodra de spullen gereed staan en hij in de sturdi mag, draait ie zich om en houdt nog net niet zijn pootje op van: 'zo, en nu de feestsnoepjes graag'.  Gideon gooit zo'n dag al zijn charmes in de strijd, flirt met bezoekers en mede exposanten, bedelt ongegeneerd voor wat lekkers bij de buren. En even naar een keurmeester is goed maar kan hij dan een item op de tafel binnen een seconde kapot maken doet ie dat gerust. En Gideon is ook heel duidelijk: genoeg is genoeg. Ivy liet de laatste shows merken dat ze er echt geen zin in had en dat was toen ook de laatste voor haar, ze kreeg haar laatste benodigde punt ook nog die dag, Heel jammer, misschien dat ze het wel weer leuk gaat vinden maar tot die tijd hoeft ze niet meer mee. De sturdi, de aandacht, allemaal leuk maar de poppenkast bij de keurmeester doet ze niet aan mee. Ivy zit en meer wil ze niet. Onderstaande foto's zijn zowel Fife als non-Fife. Op onderstaande foto's kun je ook weer zo goed zien hoe relaxed ze zijn. Ivy slaapt zelfs gewoon met haar koppie in de bak met brokjes. vaak hebben we 1 helft open van de Sturdi zodat we een direct contact met ze hebben, het is tenslotte een dagje samen weg. En zo kan Gideon ook nog beter alles overzien.

 

Als Ivy mee naar show was en haar broer Dougal Kjaer was er ook, probeerden we een broer zus foto te maken. Een enkele keer kwam het er niet van maar de keren wel was het iedere keer weer een uitdaging om ze allebei er goed op te krijgen:

 

Boven alles: eigen smaak of niet, spelen voor almachtige om een dier te willen veranderen, moedwillig: nee! Wij hebben niet de illusie dat wij het ooit echt ver schoppen in showland, wij voldoen niet aan een nieuwe standaard of aan een smaak. Wij willen zo dicht mogelijk bij de originele NFO blijven en dan zijn wij al blij als we een punt halen en na verloop van tijd een titel halen. We laten graag onze bengels zien, dat wij ons ook niet conformeren. Is het altijd erg op show qua mening of oordeel? Nee. Maar we blijven ons wel verbazen, bijna iedere show weer. Maar goed dat we het niet al te serieus nemen en vooral veel plezier hebben! En wel serieus genoeg om ook trots op de behaalde resultaten te zijn!