In deze pagina over inteelt percentages willen we wat uitleg geven over het waarom een bepaald inteelt percentage wenselijk is. Nu zul je misschien denken, jemig wat een leesvoer maar het is nooit verkeerd om wat meer van de achtergrond te weten over het fokken van een raskat.

                                                                               **

Doordat er in het verleden wat minder nauwkeurig is gekeken hoe de verwantschap zat want de doelstelling van vermenigvuldigen van het ras was moet je als fokker nu goed checken hoe de verwantschap zit wil je lijnen gezond houden en een toekomst voor de Noorse boskat hebben.

 

Ieder ras zal zo zijn eigen percentage hanteren (of zelfs niet) maar bij de Noorse boskat zie je dat de meeste fokkers een maatstaf van rond/onder de 3% hanteren.  Het kan een uitdaging zijn om de juiste match te vinden want je komt al gauw boven de 5 % inteelt en 15 % Polaris. (Daarbij ook denkend aan de visie van de juiste uiterlijke kenmerken wordt het niet makkelijker.)

 

De inteeltcoëfficiënt is het waarschijnlijkheidspercentage dat een bepaalde locus homozygoot is vanwege de relatie tussen de ouders. Dus 100% zou betekenen dat het dier op elke locus homozygoot is. Dat wil zeggen dat voor elk gen dat het dier van de moeder heeft geërfd, ook een identiek gen van de vader is geërfd. Een hoge inteeltcoëfficiënt treedt dus op wanneer de vader en de moeder nauw verwant zijn. 

Een inteeltcoëfficiënt van 0% zou betekenen dat geen enkele locus homozygoot is vanwege enige relatie tussen de ouders. Als de inteeltcoëfficiënt 0% is, betekent dit dat de ouders van het dier niet verwant zijn.

Bijvoorbeeld:

- Als een kat wordt gedekt door een zus / broer: 25%

- Als een kat wordt gedekt door een ouder: 25%

- Als een kat wordt gedekt door een halfzus / halfbroer: 12,5%

- Als een kat wordt gedekt door een grootouder: 12,5%

- Als een kat wordt gedekt door een neef: 6,25%

Het kan vele generaties duren voordat de problemen zichtbaar worden, maar wanneer ze zich voordoen, zullen ze moeilijk uit het ras te verwijderen zijn.

Als we naar individuele paringen kijken, mag geen enkele paring dichterbij zijn dan ongeveer de paring van eerste neven. Dit om directe inteeltschade in het resulterende nest te voorkomen. Wel is het wenselijk dat je een stamboom 'uitpluist'. De geschiedenis van een kat of poes qua gezondheid of zelfs karakter zie je niet terug in het percentage.

 

Pan's Polaris zul je in vele stambomen voorbij zien komen. Kijk bij Pawpeds maar eens een stamboom na vanaf een 8e generatie en je ziet de Pan's en Polarissen overal te voorschijn komen. Dat was een mooie basis, super katten maar we moeten nu wel zorgen dat we gezond blijven fokken. Als het zoveel voorkomt brengt het ook kwetsbaarheid met zich mee als later is gebleken dat die bewuste kater(-s) een aandoening hebben. Hoe dichterbij en meer van die 2 genoemden, hoe hoger het percentage inteelt dus is. Mocht je het leuk vinden om te kijken hoeveel en vanaf wanneer er in een stamboom Pan's en Polaris voorkomt, kijk ook eens bij de 10e generatie. Heel interessant maar gebruik wel een groot pc scherm want overzichtelijk is het vaak al niet meer te lezen.

 

Te hoge inteelt percentages brengen en vergroten ook de risico's van erfelijke aandoeningen met zich mee of een 'foutje' in de bouw blijft zich maar herhalen.

Kijk bij het volgende tabblad over wat voor (erfelijke) aandoeningen we het dan kunnen hebben.

 

 

*Bron vermelding; Pawpeds.