Op deze pagina aan te raden lees materiaal:

 

Ook voor niet fokkers een ontzettend goed boek, noem het maar het enige leesvoer wat je je als fokker zou wensen. Ik ben groot fan van Esther Verhoef-Verhallen, ook wat ze anders schrijft. Maar wat een ervaringsdeskundige, super. Dit boek bevat alles wat je maar kan wensen. 'Must have' aanrader!

 

Samenvatting vanuit Bol.com waar het boek te bestellen is:

"Een onmisbare, waardevolle en zeer uitgebreide gids boordevol praktijkgerichte informatie voor eenieder die zich bezighoudt - of bezig wil gaan houden - met het fokken van katten. In dit boek leest u over:
- Catterymanagement, en waar u op moet letten als u een cattery wilt starten
- Huisvesting poezen, kittens en dekkater(s), binnenshuis en buitenshuis
- Het bouwen van een kattenren, met vele praktische tips
- Voortplantingscyclus van de poes, problemen die kunnen ontstaan met oorzaken en oplossingen
- Veelvoorkomende kattenziektes en afwijkingen en het voorkómen ervan
- Aandachtspunten bij de keuze voor een dekkater
- Welke erfelijke factoren de toekomstige nestjes bepalen en hoe u daarmee uw voordeel kunt doen
- De dekking, problemen met betrekking tot het dekken en de oplossingen
- De zwangerschap en geboorte, stap-voor-stap (met duidelijke, illustratieve foto's)
- Problemen rondom de zwangerschap, geboortestagnatie, de oorzaken en mogelijke oplossingen
- Problemen met de kittens, zoals het grootbrengen van weeskittens, kittens met aangeboren afwijkingen (met illustratieve foto's), overlevingskansen
- Objectieve uitleg over fokwijzen zoals outcross, inteelt en lijnteelt
- Socialisering, voeding en opvoeding van kittens
- Verkoop- en dekcontracten
- Het belang van het testen op erfelijke ziektes en de gebruikte methodes
- Het verantwoord samenstellen van een fokgroep
- Het voorkómen van problemen binnen een kattengroep
Duidelijke, praktijkgerichte en complete informatie over alle aspecten waar beginnende en ervaren kattenfokkers mee te maken (kunnen) krijgen
Met voorbeeldcontracten en vele schitterende kleurenfoto's
Esther Verhoef (1968) is een bekend auteur en dierenfotograaf. Van haar informatieve boeken over huisdieren, die in meer dan 22 talen zijn vertaald, gingen wereldwijd meer dan 4.5 miljoen exemplaren over de toonbank. Esther Verhoef was zeven jaar hoofdredacteur van het populaire huisdierenmagazine Dier en Vriend en was enkele jaren eindredacteur en vervolgens hoofdredacteur van een populair kattenmagazine. Ze fokte gedurende acht jaar op kleine schaal Noorse Boskatten, en schreef twee internationaal zeer goed ontvangen katten-encyclopedieën, enkele monografieën (waaronder Brits Korthaar en Noorse Boskat) en een compact boekje over katten fokken."

 

Wederom een boek van Esther Verhoef-Verhallen. Een super informatief boekje over de Noorse Boskat. Aanrader! 

 

Samenvatting vanuit Bol.com waar het boekje te bestellen is:

"Vanwege zijn natuurlijke uitstraling, onderhoudsvriendelijke vacht en lieve karakter behoort de Noorse Boskat al jaren tot de populairste kattenrassen.
In deze uitgave worden alle aspecten van het ras uitvoerig belicht, waaronder herkomst, gedrag, voeding, verzorging, fokken en genetica.
De auteur, Esther Verhoef, heeft dit ras ruim tien jaar in huis en fokt er op kleine schaal mee. Het boek bevat veel schitterende kleurenfoto's."

 

Een boekje uit 1998 geschreven door Gerda Ras-ter Laag. Heel veel informatie en het leuke is dat er foto's in staan van o.a. Robert ten Harmsen (cio cio san's) en van Yvonne Krijt-Sluis (van Yjovi). Het boekje ooit gelezen en dan later in contact komen met deze mensen waarvan Yvonne inmiddels een dierbare poezen vriendin is. Nooit gerealiseerd dat het foto's van hun waren totdat ik het boekje er weer eens bij pakte. Aanrader! 

 

Samenvatting vanuit Bol.com waar het boekje gewoon nog te bestellen is:

"Voor het eerst een oorspronkelijk Nederlands boek over de Noorse Boskat. De natuurkat uit het hoge noorden die in het wild leefde in de immens uitgestrekte bossen van Scandinavië. Volgens de overlevering zagen de mensen in deze Boskat een brenger van geluk. In de Noorse en Germaanse mythologie was hij al de trouwe metgezel van de zonnegodin Freyja, de godin van de vruchtbaarheid en het gewas. Heden ten dage is de Noorse Boskat een zachtaardige, gezellige huisgenoot die niet meer weg te denken is op de vele kattententoonstellingen die gehouden worden."

 

Cursus Katten- Genetica. Ik ben met de studie bezig maar vooral het als naslagwerk in huis hebben is al fijn.

 

Heel fijn boekje die goed onderlegd uiting geeft aan waar wij ook zo achter staan. Aanrader en must have! 

 

Samenvatting van Bol.com, waar het boekje gewoon te bestellen is:

"Het grootste deel van onze honden en katten leeft van brokken, omdat het door dierenartsen en dierenspeciaalzaken zo geadviseerd wordt. Toch zijn er steeds meer mensen die daarvan terugkomen en zelf eten gaan samenstellen voor hun huisdieren. In 'Voer voor carnivoren' wordt uitgelegd waarom ze dat doen, wat de resultaten daarvan zijn en ook hoe je dat veilig kunt doen. Zelf eten samenstellen is niet moeilijk, we doen het ook dagelijks voor onszelf, maar er zijn wel een paar richtlijnen die in de gaten gehouden moeten worden om tekorten te voorkomen. Het is een helder en praktisch boekje geïllustreerd met vrolijke cartoons. Tannetje Koning is dierenarts en heeft zich toegelegd op alternatieve geneeswijzen. Ze is afgestudeerd in 1994 in de reguliere diergeneeskunde. Sinds die tijd heeft ze opleidingen gedaan op het gebied van homeopathie, acupunctuur, Bach-bloesems, orthomoleculaire geneeskunde en westerse en Chinese kruiden. Vanaf 2003 is ze gestart met een combinatie van natuurlijke dierenwinkel en holistische dierenartsenpraktijk in Amsterdam (Natuurlijk! Voor Dieren) en een praktijk voor chronisch zieke dieren in Almere."

 

"Recensie: een boek dat uitgebreid en heel duidelijk beschrijft hoe het verteringsstelsel van de hond en kat werkt en wat honden en katten aan voedingsstoffen nodig hebben. Er staan vele tabellen in het boek met de gemiddelde samenstelling van vleesbot, spiervlees en orgaanvlees. De tabellen zijn niet compleet en geven weer: droge stof, as, eiwit, vet, vezel, calcium, fosfor, en kcal (energie). Niet volledig, maar wel leuk. Ook wordt prima beschreven wat je moet voeren en hoeveel je van wat moet voeren, dus wanneer je zelf wilt gaan samenstellen kun je prima met dit boek uit de voeten. Er wordt daarbij ook gekeken naar de hoeveelheid energie die de hond of kat nodig heeft. Het verschil tussen BARF, NRV en KVV wordt ook beschreven. Detail natuurlijk, maar hier en daar twijfel over de beweringen in dit boek. Zoals de twijfel die men heeft over het nut van het voeren van groenten met niets meer dan het argument dat een wolf de inhoud van de maag niet opeet. Ook in dit boek vinden we de mythe weer terug dat het voeren van rauwe eieren lijdt tot een tekort aan biotine, waarbij voorbij wordt gegaan aan de grote hoeveelheid biotine in de eierdooier. Wat serieus jammer is dat is dat er regelmatig verwezen wordt naar een dierenarts of voedselspecialist. De schrijvers van het boek zou moeten weten dat de gemiddelde kennis van een dierenarts over voeding niet echt veel verder reikt dan welke zak brokken ze bij welke gezondheidsproblemen moeten adviseren. En het probleem met “voedingsdeskundigen” is dat iedereen zichzelf deze titel kan toebedelen. Dus de vraag is dan waar mensen een goede voedingsdeskundige voor hond of kat vandaan moeten halen. Maar deze minpunten zijn Joeke en andere schrijvers vergeven, want het is zeker een aanrader dit boek!"

 

 

Samenvatting cover: "Als je denkt dat je alles van poezen afweet, dan heb je het waarschijnlijk mis. Katten houden veel verborgen voor mensen. Tenminste, dat denken ze. Maar nu is er dit boek! Het is afgelopen met mysterieuze en ondoorgrondelijke poezen. Als je dit boek uithebt, weet je wat je poes wil zeggen als ze haar staart in een krul houdt. En hoe belangrijk samen spelen met je kat is. In dit boek alles wat een poezenbaas weten moet: van een workshop katten aaien en kattentaal tot de kat gelukkig maken. Inclusief interviews met Sylvia Witteman en Jet Boeke."

Leuk, klein boekje. Zeer zeker goede opvattingen van Annemarieke Piers! De interviews vond ik zeker die van Silvia wat minder. 

 

Tja, wat zal ik zeggen over dit boek. Leuk. Anneleen Bru is afgestudeert en al maar ik lees veel tegenstrijdigheden met mijn ervaring met de bengels. Misschien moet ik haar eens uitnodigen, hahaha. Zonder gekheid, dit is een leuk boek om door te lezen en zeker als je nog geen mega ervaringsdeskundige bent in het houden en dienen van katten haal je er heel goede informatie uit. Cat-egorie: nooit verkeerd om te lezen. Ook heeft zij eerder 'Happy cats revolutie' geschreven. Die heb ik zelf niet gelezen.